Tosty z ziemniakami, bekonem i gruyère

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2022-12-16
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Tosty z ziemniakami, bekonem i gruyère

SKŁADNIKI

1 obrany ziemniak
50 g słoniny z boczku
2 kromki chleba na zakwasie
1 łyżka crème fraîche
szczypta kminku
50 g startego gruyère
2-3 łyżki kapusty kiszonej
25 g plasterków sera Reblochon lub Camembert
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka masła

WYKONANIE

KROK 1
Ziemniaki gotujemy przez 20 minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smalec z boczku usmaż na nieprzywierającej patelni do uzyskania chrupkości, następnie odsącz na papierze kuchennym.

KROK 2
Weź kromki chleba na zakwasie i posmaruj jedną z nich serem crème fraîche, dopraw i posyp kminkiem. Na wierzchu ułóż starty gruyère i słoninę. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaka, na to kapustę kiszoną, plasterki sera reblochon lub camembert, a następnie zamknij kanapkę drugą kromką chleba.

KROK 3
Opiekaj w opiekaczu przez 3-4 minuty. Podawaj na ciepło.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu