1 szklanka mąki uniwersalnej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka mleka 3 łyżki stołowe roztopionego masła, 1 duże jajko-żółtko i białko oddzielnie, 2 płaskie łyżki stołowe cukru, szczypta soli, 1 łyżka płynnego miodu lub melasy z karobu pomiń, jeśli nie masz.
WYKONANIE
. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
2. Zmiksuj mleko, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy i miód. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i ponownie zmiksuj, żeby nie było grudek.
3. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do ciasta na gofry piernikowe.
4. Rozgrzej gofrownicę i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odłóż na kratkę lub podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami. Do przebrania gofrów
4 duże jabłka pół szklanki rodzynek pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 czubata łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika opcjonalnie cukier do smaku
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, oprósz przyprawą do piernika i podsmażaj, aż lekko zmiękną. Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj i wyłącz płomień. Podgrzej przed nałożeniem na gofry.