Gofry piernikowe

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2022-12-20
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry piernikowe

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki uniwersalnej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 szklanka mleka
3 łyżki stołowe roztopionego masła,
1 duże jajko-żółtko i białko oddzielnie,
2 płaskie łyżki stołowe cukru,
szczypta soli,
1 łyżka płynnego miodu lub melasy z karobu pomiń, jeśli nie masz.

WYKONANIE

. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.

2. Zmiksuj mleko, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy i miód. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i ponownie zmiksuj, żeby nie było grudek.

3. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do ciasta na gofry piernikowe.

4. Rozgrzej gofrownicę i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odłóż na kratkę lub podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami.
Do przebrania gofrów

4 duże jabłka
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 czubata łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
opcjonalnie cukier do smaku

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, oprósz przyprawą do piernika i podsmażaj, aż lekko zmiękną. Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj i wyłącz płomień. Podgrzej przed nałożeniem na gofry.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu