Kurczak w prosciutto

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2017-10-02
Kurczak w prosciutto

SKŁADNIKI

4 filety z kurczaka bez skóry, delikatnie rozbite grubości około 2 cm
oliwa
świeżo zmielony czarny pieprz
4 plasterki prosciutto
skórka z 2 cytryn
3 gałązki świeżego tymianku oberwać listki i lekko zmiażdżyć

WYKONANIE

Rozłóż plasterki prosciutto na desce. Na każdym plasterku
Umieść filet z kurczaka, aby można było zawinąć jego środkową część jeszcze tego nie rób.
Skrop filety oliwą, oprósz pieprzem, posyp skórką z cytryny i listkami tymianku.
Zawiń kurczaka w prosciutto.
Umieść kurczaka na rozgrzanym grillu ustawionym na wysoką temperaturę, tak aby złączenie prosciutto znajdowało się na spodniej stronie.
Posmaruj kurczaka oliwą, zamknij pokrywę i grilluj przez 4–5 minut, aż się zarumieni i całkowicie upiecze.
Zdejmij filety z grilla i połóż na podgrzanym talerzu, aby odpoczęły” przez kilka minut.
Pokrój w ukośne kawałki, podawaj z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami lub chrupiącą sałatą.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu