Chrupiące placki z halloumi z frytkownicy beztłuszczowej

Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2025-07-01
Chrupiące placki z halloumi z frytkownicy beztłuszczowej

SKŁADNIKI

4 greckie placki typu flatbread
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g sera halloumi, pokrojonego w plastry
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
2 łyżki octu z białego wina
200 g tzatziki
200 g hummusu
Garść greckich oliwek, bez pestek, pokrojonych
4 łyżeczki ziaren granatu
8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych
2 duże garści rukoli
Miód do polania
1 łyżka posiekanych pistacji

WYKONANIE

Osusz halloumi ręcznikiem papierowym.
Pokrojoną cebulę zalej octem i odstaw do szybkiego marynowania.
Posmaruj halloumi oliwą, ułóż w koszyku frytkownicy i piecz w 200°C przez 8–10 minut, obracając w połowie.
Gotowy ser owiń folią, by nie wystygł.
Skrop placki wodą i podgrzej je we frytkownicy przez 5 minut w 200°C.
Odcedź cebulę.
Ułóż placki na talerzach. Rozsmaruj na nich hummus i tzatziki, dodaj halloumi, a następnie pozostałe składniki.
Na koniec polej miodem i posyp pistacjami.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu