6 tortilli około 200 g sera żółtego 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400 g mięsa mielonego 250-300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka cukru najlepiej brązowego 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku
WYKONANIE
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na łyżce oleju. Następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj passatę, koncentrat, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i pozostaw na ogniu, aż sos odparuje i farsz będzie zwarty. Na zakończenie dodaj odcedzoną fasolę. Dokładnie wymieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce. Nastaw opiekacz, aby zaczął się nagrzewać. Na połowę tortilli nałóż warstwę sera, następnie warstwę mięsa i znów posyp tartym serem. Złóż placek na pół, aby powstał półksiężyc. Włóż go do opiekacza Breville i zakmnij pokrywę. Piecz kilka minut do zrumienienia się tortilli. Po upieczeniu połóż gotową quesadille na desce i pokrój ostrym nożem na trójkąty. Podawaj z sosem czosnkowym, guacamole lub pikantnym sosem pomidorowym. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.