Quesadilla od Smakołyki Dominiki

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 6
Data dodania: 2019-05-08
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Quesadilla od Smakołyki Dominiki

SKŁADNIKI

6 tortilli
około 200 g sera żółtego
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
400 g mięsa mielonego
250-300 ml passaty pomidorowej
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżka cukru najlepiej brązowego
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku

WYKONANIE

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na łyżce oleju.
Następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj passatę, koncentrat, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i pozostaw na ogniu, aż sos odparuje i farsz będzie zwarty.
Na zakończenie dodaj odcedzoną fasolę. Dokładnie wymieszaj.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Nastaw opiekacz, aby zaczął się nagrzewać.
Na połowę tortilli nałóż warstwę sera, następnie warstwę mięsa i znów posyp tartym serem. Złóż placek na pół, aby powstał półksiężyc. Włóż go do opiekacza Breville i zakmnij pokrywę. Piecz kilka minut do zrumienienia się tortilli.
Po upieczeniu połóż gotową quesadille na desce i pokrój ostrym nożem na trójkąty. Podawaj z sosem czosnkowym, guacamole lub pikantnym sosem pomidorowym.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu