Skrzydełka Salt and Pepper

Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 3
Data dodania: 2025-07-01
Skrzydełka Salt and Pepper

SKŁADNIKI

1 kg świeżych skrzydełek z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
1 łyżka oleju roślinnego
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
2 czerwone papryczki chili, cienko pokrojone
2 zielone papryczki chili, cienko pokrojone
1 łyżeczka suszonych płatków chili
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone

Do podania

1 łyżka oleju sezamowego
3–4 dymki, cienko pokrojone

Przyprawa „salt pepper”
2 łyżki soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka cukru
½ łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków

WYKONANIE

Umieść skrzydełka w dużej misce, posyp przyprawą 5 smaków i dokładnie natrzyj.

Przełóż do koszyka frytkownicy i piecz w 200°C przez 30 minut, obracając w połowie czasu.

W międzyczasie przygotuj przyprawę „salt pepper” – wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i paprykę. Smaż przez 3–5 minut, aż zmiękną.

Dodaj chili, płatki chili i czosnek. Smaż jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia.
Gotową mieszankę warzywną wyłóż na upieczone skrzydełka i piecz ponownie we frytkownicy przez 5 minut w 200°C.
Posyp skrzydełka przygotowaną przyprawą, skrop olejem sezamowym i podawaj z posiekaną dymką.
Sugestia podawaj z sosem słodko-pikantnym do maczania.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu