Tosty z serem pleśniowym, gruszką i karmelizowanym orzechami włoskimi

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2020-12-14
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Tosty z serem pleśniowym, gruszką i karmelizowanym orzechami włoskimi

SKŁADNIKI

Garstka pokruszonych orzechów włoskich
15g masła
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 kromki białego chleba tostowego
70g sera pleśniowego typu blue
1 gruszka, pokrojona w cienkie plasterki

WYKONANIE

Postaw małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejszy ogień i lekko skarmelizuj cukier przed dodaniem orzechów włoskich. Dodaj orzechy i ciągle mieszaj, aż orzechy się zarumienią. Zdejmij z ognia i ostudź.
Podłącz opiekacz do kanapek Breville, aby się nagrzał.
Posmaruj masłem 4 kromki chleba tylko z 1 strony.
Odwróć 2 kromki tak, aby strona posmarowana masłem znalazła się pod spodem masło od strony opiekacza.
Rozpocznij składanie kanapek, upewniając się, że wokół zewnętrznej powierzchni chleba pozostawiasz 1 cm odstęp pomoże to uszczelnić tosty.
Dodaj ser, plasterki gruszki i posyp orzechami włoskimi.
Uzupełniając kanapki pozostałą kromką chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry.
Ostrożnie włóż do opiekacza kanapki i zamknij pokrywę .
Tostuj ok. 7-8 minut do zarumienienia i chrupkości.
Ostrożnie wyjmij kanapki i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu