Gofry czekoladowe

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2017-10-27
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry czekoladowe

SKŁADNIKI

2 duże jaja
60 g roztopionego masła lub 50g oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g maślanki
120 g zwykłej mąki
150 g cukru
45 g kakao w proszku
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
60 g posiekanych orzechów włoskich
85 g czekoladowych płatków

WYKONANIE

W dużej misce wymieszaj jajka, masło i wanilię.
Zmiksuj maślankę z mąką, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i gałką muszkatołową.
Delikatnie zanurz orzechy i płatki czekoladowe.
Włącz gofrownicę i poczekaj aż zaświeci się pomarańczowa kontrolka.
Posmaruj obie płyty olejem, a następnie wlej około 75 ml ciasta na środek każdej formy.
Zamknij pokrywę, ale nie zatrzaskuj jej. Ciasto wyrastając będzie ją delikatnie unosić.
Gofry podawaj z lodami, sosem czekoladowym i owocami.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu