Orzechowe Latte z syropem klonowym

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 6
Data dodania: 2021-05-17
Orzechowe Latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI

SYROP klonowo - orzechowy
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki masła orzechowego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżki masła
1/3 szklanki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Latte
1 porcja espresso
2 łyżki syropu klonowo-orzechowego
1/2 szklanki spienionego mleka
Dekoracja bita śmietana
Dekoracja posiekane prażone orzechy

WYKONANIE

Syrop
W małym garnku połącz syrop klonowy, masło orzechowe, brązowy cukier i masło, podgrzewając na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 2 minut.
Zdejmij syrop z ognia i wymieszaj ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Będziesz miał wystarczająco dużo syropu, aby zrobić 8 latte.
Latte
Wymieszaj espresso i 2 łyżki syropu klonowo-orzechowego w kubku mieszaj, aż dobrze się połączą.
Wlać gotowane na parze mleko, a następnie posypać bitą śmietaną i prażonymi orzechami

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu