1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego lub kokosowego lub dowolnego mleka wegańskiego 2 łyżeczki octu jabłkowego 2 szklanki mąki uniwersalnej 240g 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub roztopionego masła wegańskiego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego owoce do podania lub porcja wegańskiej bitej śmietany
WYKONANIE
Wymieszaj mleko, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy w małej misce. Odstaw na około 5 minut - dzięki temu powstanie wegańska maślanka. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesiewanie naprawdę pomaga, aby gofry były puszyste. Do suchych składników dodaj cukier, roztopione masło/olej, maślankę i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj ciasto, aż składniki się połączą. To w porządku i normalne jeżeli pojawi się kilka grudek. Ciasto powinno być gęste i dające się nabrać. Włącz i rozgrzej gofrownicę. Używając ½ szklanki 125 ml miarki, nabierz trochę ciasta i wlej/rozsmaruj na środek gofrownicy. Nie musisz dociskać go do krawędzi. Zamknij i piecz gofry, aż para całkowicie zniknie z gofrownicy. Nie otwieraj urządzenia, zanim para się skończy Wyjmij każdego gofra i umieść na blasze do pieczenia w piekarniku 95C lub tosterze, aby utrzymać ciepło i chrupiące gofry aż do zakończenia całego procesu przygotowania gofrów. Kontynuuj z resztą ciasta. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos jagodowy.