Ganache czekoladowe 175 g śmietanki kremówki 30% 125 g ciemnej czekolady Puszyste naleśniki kawowe 2 duże jajka 50 g cukru pudru 150 ml schłodzonego espresso 150 ml mleka pełnego 150 g mąki zwykłej szczypta soli Nadzienie mascarpone 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru kawowego 30 ml schłodzonego espresso Do podania - wiórki gorzkiej czekolady, syrop kawowy opcjonalnie
WYKONANIE
Umieść śmietankę w rondelku i powoli podgrzewaj prawie do wrzenia. Potnij czekoladę na kwadraty i umieść w żaroodpornej misce, zalej gorącą śmietanką i pozostaw na 5 minut bez mieszania. Następnie wymieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej masy i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Czekolada musi mieć konsystencję pasty do smarowania.
Naleśniki - umieść białka w misce i ubijaj do uzyskania gęstej masy. Dodaj żółtka i cukier, a następnie ubij razem. Dodaj schłodzone espresso, mleko, mąkę i sól do masy z żółtek, ubijając do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą metalowej łyżki wmieszaj masę białkową. Dodaj odrobinę oleju na patelnię i wytrzyj ją czystym ręcznikiem papierowym. Podgrzej na średnim ogniu, następnie dodaj chochlę masy naleśnikowej, mieszając patelnią, tak aby masa pokryła dno, poczekaj, aż się usmaży, a następnie odwrócić i usmaż z drugiej strony. Powtórz czynność z pozostałym ciastem, aż powstanie 8 naleśników. Odstaw do ostygnięcia Nadzienie z mascarpone - ubić mascarpone na gładką masę, dodać pozostałe składniki i ponownie ubić do uzyskania gęstej masy. Aby złożyć naleśniki, położyć jeden z nich na talerzu, nałożyć łyżkę ganache, następnie łyżkę mascarpone. Dodaj kolejny naleśnik i powtarzaj warstwy aż do momentu, gdy nie będzie już żadnych naleśników. Na koniec nałóż pozostałe mascarpone, a przed podaniem dodaj garść wiórków czekoladowych. Wskazówka - naleśniki, ganache i mascarpone możesz przygotować dzień wcześniej, a następnie złożyć tuż przed podaniem. Jeśli chcesz przygotować kawową kruszonkę, która jest pyszna i tworzy chrupiącą strukturę pomiędzy warstwami, przepis na nią i syrop kawowy znajdziesz poniżej.
Kruszonka kawowa 60 g zmiękczonego masła 50 g cukru 60 g mąki 5-10 g zmielonej kawy użyj młynek Barista Max plus 50 g opiekanych posiekanych orzechów Podgrzej piekarnik do 200°C, lub 180°C z termoobiegiem. Umieść masło i cukier w misce i używając opuszków palców, wcieraj masło w cukier aż do uzyskania kruchej konsystencji. Wymieszaj pozostałe składniki. Umieść kruszonkę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz przez około 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozsyp pomiędzy warstwami ciasta, zachowując odrobinę do posypania na wierzchu.
Syrop kawowy 75 g kawy espresso 75 g cukru pudru 2 łyżki likieru kawowego Umieścić espresso w małym rondelku, dodać cukier i podgrzewać prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, lekko ostudź i dodaj likier. Po schłodzeniu odstaw do lodówki syrop gęstnieje w miarę schładzania.