1 mała cebula, drobno posiekana 1 marchew, drobno pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 25g pasty curry 200g mielonego mięsa jagnięcego 250ml wrzącej wody 1 średni ziemniak, pokrojony na małe kawałki 50g mrożonego groszku.½ łyżeczki nasion Nigelli 1 opakowanie ciasta Filo 25g roztopionego masła
WYKONANIE
Aby przygotować nadzienie, delikatnie podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek na odrobinie masła lub oliwy z oliwek do miękkości około 10 minut. Zwiększ ogień do średnio wysokiego, dodaj pastę curry i smaż przez kilka minut. Dodaj mięso jagnięce i dalej smaż, aż nabierze koloru. Zmniejsz ogień. Dodaj wodę i ziemniaki i dalej gotuj, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje około 20 minut. Wymieszaj z groszkiem i nasionami Nigelli. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij jeden z wkładów z opiekacza do kanapek. Rozwiń ciasto filo i rozwiń arkusz. Połóż wkład opiekacza na 3 płaskich arkuszach filo i natnij wokół wkładu. Posmaruj każdy arkusz filo roztopionym masłem, a następnie nałóż kolejny arkusz ciasta. Posmaruj górny arkusz roztopionym masłem. Powtórz czynność jeszcze raz, tak aby uzyskać 2 zestawy filo składające się z 3 posmarowanych masłem arkuszy. Podłącz urządzenie do robienia kanapek i podgrzej. Umieść zestaw filo na gorących wkładach posmarowaną masłem stroną do dołu. Łyżeczką nałóż trochę nadzienia samosa na filo, nie należy przesadzać z ilością, ponieważ kanapka nie będzie się dobrze zapiekać. Zamknij pokrywę i piecz przez ok. 5-6 minut, aż będą złociste i upieczone. Wyłącz opiekacz i ostrożnie wyjmij samosy z urządzenia. Podawaj z małym garnuszkiem chutney z mango.