325 g tłuczonych ziemniaków, w temperaturze pokojowej 118 ml mleka pełnego 100 g zwykłej mąki 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 cebule dymki, drobno pokrojone roztopione masło do gofrownicy wędzony łosoś lub bekon, ugotowane lub usmażone jajka, kwaśna śmietana lub śmietana kremowa i szczypiorek, do podania opcjonalnie Przyprawy 1⁄4 łyżki maku 1⁄4 łyżki ziaren sezamu 1⁄4 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka chrupiącej cebuli
WYKONANIE
Rozgrzej gofrownicę. W małej misce wymieszaj składniki, aby się połączyły, a następnie dodaj mąkę, sodę, ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Dodaj cebulę dymkę i mieszankę przypraw.
Posmaruj gofrownicę odrobiną roztopionego masła. Nałóż łyżką połowę ciasta i rozprowadź. Piecz przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru i przypieczenia. Za pomocą widelca lub łopatki przenieś gofra na talerz i przykryj, aby utrzymać ciepło. Posmaruj gofrownicę odrobiną roztopionego masła i powtórz czynność z pozostałym ciastem. Na wierzchu gofrów ułóż wędzonego łososia lub kawałki bekonu, jeśli używasz, oraz jajko sadzone lub ugotowane w wodzie, według uznania. Dopraw i podawaj z kwaśną śmietaną lub kremówką, jeśli lubisz.