Gofry z tłuczonych ziemniaków

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2022-06-27
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry z tłuczonych ziemniaków

SKŁADNIKI

325 g tłuczonych ziemniaków, w temperaturze pokojowej
118 ml mleka pełnego
100 g zwykłej mąki
1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 cebule dymki, drobno pokrojone
roztopione masło do gofrownicy
wędzony łosoś lub bekon, ugotowane lub usmażone jajka, kwaśna śmietana lub śmietana kremowa i szczypiorek, do podania opcjonalnie
Przyprawy
1⁄4 łyżki maku
1⁄4 łyżki ziaren sezamu
1⁄4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka chrupiącej cebuli

WYKONANIE

Rozgrzej gofrownicę. W małej misce wymieszaj składniki, aby się połączyły, a następnie dodaj mąkę, sodę, ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Dodaj cebulę dymkę i mieszankę przypraw.

Posmaruj gofrownicę odrobiną roztopionego masła. Nałóż łyżką połowę ciasta i rozprowadź. Piecz przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru i przypieczenia.
Za pomocą widelca lub łopatki przenieś gofra na talerz i przykryj, aby utrzymać ciepło. Posmaruj gofrownicę odrobiną roztopionego masła i powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Na wierzchu gofrów ułóż wędzonego łososia lub kawałki bekonu, jeśli używasz, oraz jajko sadzone lub ugotowane w wodzie, według uznania. Dopraw i podawaj z kwaśną śmietaną lub kremówką, jeśli lubisz.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu