Gofry z kalafiora

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 6
Data dodania: 2022-07-19
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry z kalafiora

SKŁADNIKI

350 g pokrojonych w kostkę płatków kalafiora 1 torebka mrożonego, około 1,5-2 filiżanek startego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 miarka sfermentowanego jarmużu w proszku opcjonalnie
2 jajka
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki stołowe mielonej zielonej cebulki lub suszonego szczypiorku

WYKONANIE

Robiąc gofry kalafiorowe, najpierw umieść kalafiora w misce, skrop wodą, przykryj i podgrzewaj w mikrofalówce przez 4 minuty. Ostudź go, a następnie przełóż do lub ręcznika kuchennego i wyciśnij z niego całą wodę.
Umieść pastę z kalafiora, która powstała w dużej misce.
Dodaj przyprawy i jarmuż w proszku. Dobrze wymieszaj.
Dodaj jajka i wbij je do mieszanki warzywnej.
Na koniec wsyp mąkę kokosową, aż mieszanka stanie się gęsta.
Rozgrzej gofrownicę do gotowości. Posmaruj ją olejem kokosowym.
Umieść 1/4 szklanki mieszanki wegetariańskiej w każdej części gofrownicy. Dociskaj, aż światło zmieni się na zielone, a następnie użyj widelca lub szpatułki, aby delikatnie je zdjąć. Powtarzaj, aż ciasto zniknie.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu