Panini z chimichurri

Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2022-09-05
Panini z chimichurri

SKŁADNIKI

1/2 szklanki świeżo posiekanej kolendry
3/4 szklanki świeżej bazylii
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku, posiekane
sól
1/2 łyżki pokruszonych płatków czerwonej papryki
3 łyżki czerwonego octu winnego
Extra-virgin oliwa z oliwek
400 g steka
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 bochenek chleba wiejskiego, pokrojony w plastry lub długa bułka do panini
2 duże pomidory, pokrojone w plastry

WYKONANIE

Do misy robota kuchennego dodać kolendrę, 1/2 szklanki bazylii, czerwoną cebulę, czosnek, sól, czerwone płatki papryki i ocet. Wlej olej i przetwarzaj, aż dressing będzie prawie gładki, ale pozostaw trochę tekstury. Odstaw na bok.
Rozgrzej opiekacz do panini. Skrop stek oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść w opiekaczu i smaż do lekkiego zrumienienia, około 3 minuty z każdej strony. Przełóż na czysty talerz i luźno przykryj folią pozwól mięsu odpocząć.
W międzyczasie opiecz chleb w opiekaczu, aż będzie lekko rumiany. Pokrój stek w cienkie plastry po przekątnej, w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara.
Rozsmaruj chimichurri na chlebie. Ułóż warstwę pokrojonego steka z pomidorami i kilkoma listkami bazylii. Przykryć chlebem, aby zamknąć kanapkę.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu