1/2 szklanki świeżo posiekanej kolendry 3/4 szklanki świeżej bazylii 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku, posiekane sól 1/2 łyżki pokruszonych płatków czerwonej papryki 3 łyżki czerwonego octu winnego Extra-virgin oliwa z oliwek 400 g steka Świeżo zmielony czarny pieprz 1 bochenek chleba wiejskiego, pokrojony w plastry lub długa bułka do panini 2 duże pomidory, pokrojone w plastry
WYKONANIE
Do misy robota kuchennego dodać kolendrę, 1/2 szklanki bazylii, czerwoną cebulę, czosnek, sól, czerwone płatki papryki i ocet. Wlej olej i przetwarzaj, aż dressing będzie prawie gładki, ale pozostaw trochę tekstury. Odstaw na bok. Rozgrzej opiekacz do panini. Skrop stek oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść w opiekaczu i smaż do lekkiego zrumienienia, około 3 minuty z każdej strony. Przełóż na czysty talerz i luźno przykryj folią pozwól mięsu odpocząć. W międzyczasie opiecz chleb w opiekaczu, aż będzie lekko rumiany. Pokrój stek w cienkie plastry po przekątnej, w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara. Rozsmaruj chimichurri na chlebie. Ułóż warstwę pokrojonego steka z pomidorami i kilkoma listkami bazylii. Przykryć chlebem, aby zamknąć kanapkę.