Gofry kukurydziane

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 5
Data dodania: 2022-10-06
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry kukurydziane

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki uniwersalnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru pudru, lub mniej wg uznania
2 duże jajka, ubite
1 2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki masła, roztopionego
1 350 g puszka kukurydzy, dobrze odsączona, lub 1 3/4 do 2 szklanek ugotowanej świeżej kukurydzy

WYKONANIE

Rozgrzej gofrownicę.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Odstaw na bok.
W innej misce połącz jajka i mleko ubijaj, aż dobrze się wymieszają. Dodaj 1/4 szklanki roztopionego masła.
Dodaj mieszaninę jaj i mleka do mieszaniny mąki i wymieszaj wszystko razem bardzo dokładnie. Wymieszaj z kukurydzą. Jeśli to konieczne, dodaj więcej mleka, aby ciasto było wystarczająco rzadkie, tak by spływało po wlaniu do gofrownicy.
Zgodnie z instrukcjami urządzenia, napełnij gofrownicę ciastem, delikatnie rozprowadzając w razie potrzeby.
Do podania posmaruj gofry kukurydziane roztopionym masłem i syropem klonowym lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu