Herbata waniliowa

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2022-11-15
Herbata waniliowa

SKŁADNIKI

8 całych ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki całego ziela angielskiego
2 strąki kardamonu
1 laska cynamonu 3 cale
4 całe goździki
8 torebek herbaty
1 łyżka stołowa miodu
4 filiżanki wrzącej wody
2 filiżanki mleka 2%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki gęstej bitej śmietany
1-1/2 łyżeczki cukru pudru
Mielone ziele angielskie

WYKONANIE

Umieść pierwsze 5 składników w dużej misce. Końcem trzonka drewnianej łyżki rozgnieść mieszankę, aż uwolni się aromat. Dodać torebki herbaty, miód i wrzącą wodę parzyć, pod przykryciem, 6 minut.
W małym rondelku podgrzać mleko. Przecedzić herbatę do żaroodpornego dzbanka wymieszać z mlekiem i wanilią.
W małej misce ubić śmietanę, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukier puder ubijać, aż powstaną miękkie szczyty. Polać bitą śmietaną, posypać zielem angielskim.
PRZYGOTOWANIE Bitą śmietanę można przygotować kilka godzin wcześniej przykryć i wstawić do lodówki.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu