Gofry z maślanką

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2022-11-22
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry z maślanką

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 szklanki maślanki, wstrząśniętej
115 g roztopionego masła, , plus zmiękczone masło do serwowania
Spray do smażenia
Syrop klonowy i pokrojone świeże owoce, do podania

WYKONANIE

Krok 1
W dużej misce ubij mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól.
Krok 2
W średniej misce ubij jajka, maślankę i roztopione masło. Wmieszaj do suchych składników aż do ich połączenia - nie przesadzaj z mieszaniem nie szkodzi, jeśli będą grudki.
Krok 3
Rozgrzaną gofrownicę spryskaj sprayem do smażenia tylko pierwsza porcja. Wlej około 1/2 szklanki ciasta na środek gofrownicy, aż płyty będą całkowicie przykryte. Przykryj i gotuj do uzyskania złotego koloru, około 5 minut. Przełóż gofra na talerz. Powtórz z pozostałym ciastem.
Krok 4
Podawaj gofry na gorąco z miękkim masłem, syropem i owocami.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu