Gofry Red Velvet

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2022-12-06
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry Red Velvet

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki masła roztopionego i ostudzonego
2 duże jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
115 g kremowego sera, zmiękczone temp. pokojowa
4 łyżki masła, zmiękczone temperatura pokojowa
1 1/2 filiżanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka pełnego
Posiekane orzechy pekan opcjonalnie

WYKONANIE

Wymieszaj serek i masło w dużej misce za pomocą ręcznego miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostrożnie dodaj cukier puder, następnie dodaj wanilię i mleko. Mieszaj, aż polewa będzie gładka. Odłóż na bok.
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól w dużej misce, odstaw na bok. W osobnej średniej misce, wymieszaj maślankę, roztopione masło, jajka, wanilię i ocet razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym. Dodaj maślankę do suchych składników i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją producenta. Spryskaj gofrownicę nieprzywierającym sprayem do smażenia, a następnie wylej około 1 szklanki ciasta na wkład do gofrów. Zamknij i gotuj, aż gofry będą głęboko czerwone i chrupiące na zewnątrz, około 3 minuty.
Powtórz czynność z pozostałym ciastem na gofry. Podawać każdego gofra polanego polewą z serka śmietankowego i posiekanymi pekanami opcjonalnie.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu