Wymieszaj serek i masło w dużej misce za pomocą ręcznego miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostrożnie dodaj cukier puder, następnie dodaj wanilię i mleko. Mieszaj, aż polewa będzie gładka. Odłóż na bok. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól w dużej misce, odstaw na bok. W osobnej średniej misce, wymieszaj maślankę, roztopione masło, jajka, wanilię i ocet razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym. Dodaj maślankę do suchych składników i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją producenta. Spryskaj gofrownicę nieprzywierającym sprayem do smażenia, a następnie wylej około 1 szklanki ciasta na wkład do gofrów. Zamknij i gotuj, aż gofry będą głęboko czerwone i chrupiące na zewnątrz, około 3 minuty. Powtórz czynność z pozostałym ciastem na gofry. Podawać każdego gofra polanego polewą z serka śmietankowego i posiekanymi pekanami opcjonalnie.