Kanapka ze stekiem i chimichuri

Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2023-01-13
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Kanapka ze stekiem i chimichuri

SKŁADNIKI

3/4 szklanki świeżej bazylii
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku, posiekane
sól
1/2 łyżki pokruszonych płatków czerwonej papryki
3 łyżki czerwonego octu winnego
Oliwa z oliwek Extra-virgin
400 g steka
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 bochenek chleba wiejskiego, pokrojony w plastry o grubości 1,5 cm
2 duże pomidory, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm

WYKONANIE

W misce robota kuchennego przygotuj chimichuri dodaj kolendrę, 1/2 szklanki bazylii, czerwoną cebulę, czosnek, sól, czerwone płatki papryki i ocet. Zmiksuj pulsacyjnie kilka razy i zeskrob z boków miski. Podczas gdy silnik pracuje, wlej olej i miksuj, aż masa będzie prawie gładka, ale pozostaw trochę tekstury. Odłóż na bok.
Krok 2
Rozgrzej opiekacz. Skrop stek oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść w opiekaczu i smaż, około 3 minuty z każdej strony. Przełóż na czysty talerz i luźno przykryj folią pozwól mięsu odpocząć.
Krok 3
W międzyczasie, opiecz chleb w opiekaczu panini, możesz położyć go bezpośrednio po opieczeniu steka. Stek pokrój cienko po przekątnej, w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara.
Krok 4
Rozsmaruj chimichurri na chlebie tostowym. Ułóż warstwę pokrojonego steku z pomidorami i kilkoma listkami bazylii. Na wierzchu połóż chleb tostowy, aby zamknąć kanapkę.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu