3/4 szklanki świeżej bazylii 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku, posiekane sól 1/2 łyżki pokruszonych płatków czerwonej papryki 3 łyżki czerwonego octu winnego Oliwa z oliwek Extra-virgin 400 g steka Świeżo zmielony czarny pieprz 1 bochenek chleba wiejskiego, pokrojony w plastry o grubości 1,5 cm 2 duże pomidory, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm
WYKONANIE
W misce robota kuchennego przygotuj chimichuri dodaj kolendrę, 1/2 szklanki bazylii, czerwoną cebulę, czosnek, sól, czerwone płatki papryki i ocet. Zmiksuj pulsacyjnie kilka razy i zeskrob z boków miski. Podczas gdy silnik pracuje, wlej olej i miksuj, aż masa będzie prawie gładka, ale pozostaw trochę tekstury. Odłóż na bok. Krok 2 Rozgrzej opiekacz. Skrop stek oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść w opiekaczu i smaż, około 3 minuty z każdej strony. Przełóż na czysty talerz i luźno przykryj folią pozwól mięsu odpocząć. Krok 3 W międzyczasie, opiecz chleb w opiekaczu panini, możesz położyć go bezpośrednio po opieczeniu steka. Stek pokrój cienko po przekątnej, w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara. Krok 4 Rozsmaruj chimichurri na chlebie tostowym. Ułóż warstwę pokrojonego steku z pomidorami i kilkoma listkami bazylii. Na wierzchu połóż chleb tostowy, aby zamknąć kanapkę.