Gofry z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 5 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2023-02-16
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

• 1 opakowanie ciasta francuskiego jeśli całego nie wykorzystasz, pozostałe ciasto schowaj do lodówki,
• ulubione dodatki, np. świeże owoce, bita śmietana, cukier puder, starta na wiórki czekolada, ulubiony dżem albo krem do smarowania

WYKONANIE

1. Rozgrzej gofrownicę.

2. Przytnij arkusze ciasta francuskiego tak, aby pasowały do Twojej gofrownicy. Umieść przycięte kawałki ciasta w gofrownicy i zamknij pokrywę. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy i zazwyczaj wynosi około 5-6 minut. Piecz gofry do momentu, aż parowanie ustanie, a gofry będą złotobrązowe i chrupiące. W ten sam sposób przygotuj pozostałe gofry.

3. Jeśli chcesz przygotować paluszki gofrowe pokrój arkusz ciasta paski o szerokości około 3 cm. Włóż do gofrownicy i postępuj tak samo, jak opisałam powyżej.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu