Latte z syropem rozmarynowym

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 1
Data dodania: 2023-03-27
Latte z syropem rozmarynowym

SKŁADNIKI

Syrop
• 100 gramów cukru
• 100 ml wody
• 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
• 1 laska wanilii
• 1 łyżka esencji waniliowej

Latte
• 1 filiżanka espresso
• 180 ml zimnego mleka
• Lód

WYKONANIE

Zacznij od przygotowania Syropu Rozmarynowo-Waniliowego – możesz go przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
W rondelku zagotuj wszystkie składniki na syrop wodę, cukier, rozmaryn i wanilię oraz laskę wanilii przekrojoną na pół, z nasionami. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, pozwalając syropowi nadal gęstnieć i redukować się przez 15 minut w rondlu. Wyłącz ogień i przelej syrop przez sito do butelki.

Oddzielnie przygotuj porcję espresso w ekspresie do kawy Breville. Przygotuj orzeźwiającą latte w szklance, dodając najpierw 1-2 łyżki syropu, szklankę lodu, zimne mleko, a na końcu porcję espresso

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu