Bezglutenowe gofry

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 6
Data dodania: 2023-05-16
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Bezglutenowe gofry

SKŁADNIKI

1 1/2 szklanki bezglutenowej uniwersalnej mąki do pieczenia
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru lub 1/4 łyżki stewii
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mleka
4 jaja
1 łyżka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE

Rozgrzej gofrownicę.
W dużej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
W osobnej misce, ubij białka, aż utworzą sztywne szczyty lub będą przypominać bitą śmietanę.
W małej misce ubij mleko, żółtka, wanilię i olej. Dodaj mleczną mieszankę do suchych składników i wymieszaj. Za pomocą gumowej szpatułki powoli wmieszaj białka z resztą składników. Cała mieszanka powinna być lekka i puszysta.
Spryskaj gofrownicę sprayem do pieczenia i zacznij robić gofry. Piecz około 5 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. borówkami.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu