2 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 2 szklanki maślanki ½ szklanki niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego 2 jajka 1 szklanka truskawek pokrojonych w kostkę Różowy barwnik spożywczy Nadzienie 1 szklanka serka śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki truskawek, grubo posiekanych Pokruszone krakersy
WYKONANIE
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce wymieszaj maślankę, masło i jajka. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Dodaj truskawki i wymieszaj z ciastem. Spryskaj gofrownicę nieprzywierającym sprayem do gotowania. Nałóż około ¾ szklanki ciasta na każdą część. Zamknij gofrownicę i piecz przez 6-8 minut, aż gofry staną się złotobrązowe. Przełóż na talerz lub kratkę do studzenia i powtórz z pozostałym ciastem. Nadzienie Ubij serek śmietankowy mikserem elektrycznym na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier puder i truskawki i ubijaj, aż dobrze się połączą. Aby złożyć ciato, rozprowadź nadzienie z serka śmietankowego na połowie gofrów i umieść kolejnego gofra na wierzchu, dociskając tak, aby nadzienie rozciągało się aż do krawędzi. Boki obtoczyć w pokruszonych krakersach. Smacznego