Sernik z goframi

Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2023-07-13
Sernik z goframi

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 szklanki maślanki
½ szklanki niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
2 jajka
1 szklanka truskawek pokrojonych w kostkę
Różowy barwnik spożywczy
Nadzienie
1 szklanka serka śmietankowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
½ szklanki truskawek, grubo posiekanych
Pokruszone krakersy

WYKONANIE

Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W osobnej misce wymieszaj maślankę, masło i jajka.
Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Dodaj truskawki i wymieszaj z ciastem.
Spryskaj gofrownicę nieprzywierającym sprayem do gotowania.
Nałóż około ¾ szklanki ciasta na każdą część. Zamknij gofrownicę i piecz przez 6-8 minut, aż gofry staną się złotobrązowe.
Przełóż na talerz lub kratkę do studzenia i powtórz z pozostałym ciastem.
Nadzienie
Ubij serek śmietankowy mikserem elektrycznym na jasną i puszystą masę.
Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier puder i truskawki i ubijaj, aż dobrze się połączą.
Aby złożyć ciato, rozprowadź nadzienie z serka śmietankowego na połowie gofrów i umieść kolejnego gofra na wierzchu, dociskając tak, aby nadzienie rozciągało się aż do krawędzi. Boki obtoczyć w pokruszonych krakersach. Smacznego

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu