Gofry sernikowe

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2023-07-27
Gofry sernikowe

SKŁADNIKI

2 jajka
1 1/2 szklanki ciepłego mleka migdałowego, odtłuszczonego, pełnotłustego lub 2%
1/3 szklanki roztopionego masła
sok z 1 cytryny około 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
2 szklanki zwykłej mąki uniwersalnej
4 łyżki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Polewa sernikowa
1 szklanka 250 g lekkiego serka śmietankowego
4 łyżki jogurtu greckiego naturalnego lub o smaku jagodowym LUB bita śmietana, jeśli nie lubisz jogurtu
2 łyżki cukru
1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód

WYKONANIE

Rozgrzej gofrownicę. W dużej misce ubij jajka. Dodaj mleko, masło, sok z cytryny i wanilię.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Zrób dołek na środku suchych składników i wlej mieszankę mleka do mieszanki mąki. Ubijaj aż do połączenia dodaj borówki.
Wlej ciasto do rozgrzanej gofrownicy. Piecz gofry, aż będą złociste i chrupiące. Udekoruj polewą sernikową i jagodami.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu