Szparagi z opiekacza

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 3
Data dodania: 2024-04-18
Szparagi z opiekacza

SKŁADNIKI

1 pęczek świeżych szparagów około 500 g
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Opcjonalnie czosnek granulowany lub świeży, starty parmezan, sok z cytryny

WYKONANIE

Przygotuj szparagi Umyj szparagi pod bieżącą wodą, następnie odłam lub obetnij zdrewniałe końcówki. Jeśli szparagi są bardzo grube, możesz je przekroić wzdłuż na pół.
Przypraw szparagi W misce wymieszaj szparagi z oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, i jeśli lubisz, dodaj trochę granulowanego czosnku lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Rozgrzej opiekacz panini Włącz opiekacz i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.
Opiekaj szparagi Ułóż szparagi na rozgrzanej powierzchni opiekacza. Zamknij opiekacz i grilluj szparagi przez około 4-6 minut, w zależności od ich grubości i tego, jak bardzo chcesz, aby były miękkie.
Podawanie Wyjmij szparagi z opiekacza i przełóż na talerz. Jeśli chcesz, posyp lekko startym parmezanem lub skrop dodatkowo sokiem z cytryny przed podaniem.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu