Espresso martini

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2022-06-09
Espresso martini

SKŁADNIKI

100 g z cukru pudru
lód
100 ml wódki
50 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
50 ml likieru kawowego np. Kahlua
4 ziarna kawy opcjonalnie

WYKONANIE

Umieść cukier puder w małym rondelku na średnim ogniu i wlej 50 ml wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień i pozostaw mieszaninę do ostygnięcia. Umieść 2 kieliszki do martini w lodówce, aby się schłodziły.
Gdy syrop z cukru pudru będzie już zimny, wlej 1 łyżkę do shakera koktajlowego wraz z garścią lodu, wódką, espresso i likierem kawowym. Wstrząśnij, aż zewnętrzna strona shakera będzie lodowato zimna.

Przelej do schłodzonych kieliszków. Udekoruj każdy kieliszek ziarnami kawy.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu