Syropy do kawy które przygotujesz w domu

Syropy do kawy które przygotujesz w domu


Delektowanie się kawą bez dodatku mleka czy cukru pozwala docenić prawdziwy smak ziaren. Czasami jednak mamy ochotę zaszaleć z aromatyzowaną kawą smakową. Poniżej przedstawiamy osiem przepisów na syropy do kawy, które przygotujesz w domu. Dzięki nim przygotujesz pyszną kawę smakową.

1. Przepis na prosty syrop

Przygotowanie prostego syropu to tylko kwestia połączenia równych ilości cukru i wody, a następnie ugotowania mieszanki do momentu, aż cukier się rozpuści. Taki syrop sam w sobie, nie doda smaku do kawy, ale przyda się  w przepisach na kawę, gdzie chcesz mieć pewność, że cukier jest rozpuszczony.

 

Jeśli chcesz zrobić DIY syrop do kawy bez cukru, będziesz musiał dokonać zamiany składników na tym etapie.

2. Syrop waniliowy

Uzyskanie smaku waniliowego to tylko kwestia dodania laski wanilii do przepisu na prosty syrop podczas gotowania. Możesz także dodać odrobinę ekstraktu waniliowego po ostygnięciu. (Aby uzyskać bardziej intensywny smak).

wanilia

3. Syrop klonowy

Jest to jedyny przepis, który nie używa prostego syropu jako podstawy, dzięki bogatej, naturalnej słodyczy syropu klonowego. Prawdziwy syrop klonowy sprawi, że będzie droższy niż twoje syropy smakowe na bazie cukru, ale smak jest naprawdę wyjątkowy.

Waniliowy twist

Wystarczy podgrzać wyskrobane z laski wanilii ziarenka w syropie klonowym, aby smaki się rozpuściły w szybkiej wersji. Alternatywnie, można dodać dwie laski wanilii do butelki syropu klonowego i pozostawić na dwa tygodnie.

4. Syrop z brązowego cukru

Spróbuj zamienić biały cukier na brązowy, aby subtelnie zmienić podstawowy przepis na prosty syrop. Poza dodaniem słodyczy, syrop z brązowego cukru nada Twojej kawie karmelowy smak - im ciemniejszy cukier, tym mocniejszy smak.

Syrop ten jest doskonały sam w sobie lub możesz go wykorzystać jako bazę do innych przepisów z tej listy - możesz go nawet ulepszyć do cynamonowego syropu z brązowego cukru.

5. Syrop karmelowy

Wraz z wanilią, karmel jest jednym z najbardziej popularnych syropów do kawy. Jest to podstawa dla wielu najbardziej pamiętnych napojów Starbucks, ale łatwo przygotujesz go w domu.

Zagotuj cukier i wodę razem, aż mieszanina osiągnie złoty kolor. Po ostygnięciu dodaj wanilię i szczyptę soli, aby wydobyć karmelowy smak.

6. Syrop Butterscotch

Butterscotch można uznać za bardziej kremowego kuzyna karmelu, z dodatkiem masła i brązowego cukru, który wynosi smak na wyżyny.

Ten przepis na syrop z masła wymaga trochę więcej pracy, ale naprawdę warto. To pyszny dodatek do każdej kawy.

7. Syrop migdałowy

Możesz być zaskoczony odkryciem, że syrop migdałowy nie smakuje zbytnio jak migdały, do których jedzenia możesz być przyzwyczajony. Ten przepis wykorzystuje ekstrakt migdałowy, który pochodzi z gorzkiego oleju migdałowego.

To smak sam w sobie, który, choć lekko orzechowy, jest również słodki. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście Amaretto, to jest to trop na to, czego można się spodziewać.

8. Syrop jeżynowy

Owoce i kawa nie zawsze stanowią najlepszą parę, ale użyty we właściwy sposób syrop jeżynowy może uzupełnić niektóre złożone smaki Twoich ziaren. Spróbuj dodać go do mrożonej kawy, aby uzyskać owocowy, letni napój.

 

Pamiętaj, że jeśli używasz świeżych owoców, a nie ekstraktów, okres przydatności syropu do spożycia będzie znacznie krótszy.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe