Jajka na śniadanie: Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?

Jajka na śniadanie: Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?


Zdrowe śniadanie z jajem - 5 pomysłów

Nie ma nic lepszego na dobry początek dnia niż zdrowe i pożywne śniadanie. Jajka to jedno z najbardziej uniwersalnych i odżywczych składników, które możemy włączyć do naszej porannej rutyny.

Jajka, przez wiele lat niesprawiedliwie oskarżane o podwyższanie poziomu cholesterolu, wracają do łask jako jeden z najważniejszych składników zdrowej diety. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć je do codziennego menu:

  1. Bogactwo białka: Jajka są doskonałym źródłem białka wysokiej jakości, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek oraz produkcji enzymów i hormonów. Białko pomaga także w utrzymaniu masy mięśniowej i może wspierać uczucie sytości.
  2. Luteina i zeaksantyna: Te dwa antyoksydanty, które naturalnie występują w żółtkach, pomagają chronić oczy przed szkodliwym działaniem światła ultrafioletowego oraz mogą opóźniać rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
  3. Cholina: Jest to niezbędny składnik, który wspiera zdrowie mózgu, a także jest ważny dla funkcji komórkowych i przewodzenia impulsów nerwowych. Jajka są jednym z najlepszych źródeł choliny w diecie.
  4. Witaminy i minerały: Jajka są bogate w witaminy (zwłaszcza witaminę B12, witaminę D i witaminę A) oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor i selen.
  5. Dobre tłuszcze: Większość tłuszczów zawartych w jajkach to zdrowe tłuszcze nienasycone. Ponadto, mimo że jajka zawierają cholesterol, nie wpływają one znacząco na poziom cholesterolu we krwi dla większości ludzi. Badania pokazują, że spożywanie jajek nie jest związane z ryzykiem chorób serca.
  6. Wsparcie dla utraty wagi: Dzięki wysokiej zawartości białka i zdolności do długotrwałego dostarczania uczucia sytości, jajka mogą być cennym dodatkiem do planów odchudzania.
  7. Wszechstronność: Jajka są niezwykle wszechstronne w kuchni. Mogą być spożywane na wiele sposobów - gotowane, smażone, pieczone, jako składnik sałatek, ciast i wielu innych potraw.

Opiekacze i tostery marki Breville, to dzięki nim przygotowanie szybkiego i smacznego śniadania stało się jeszcze prostsze! Oto kilka pomysłów na zdrowe śniadania z jajkiem:

Tosty z awokado i jajkiem po benedyktyńsku

Tosty z awokado i jajkiem po benedyktyńsku

Przygotuj grzanki w tosterze Breville. W międzyczasie w opiekaczu do panini przyrządź jajka sadzone. Na chrupiący chleb nałóż kawałek awokado, dodaj sól, pieprz, a na wierzch połóż jajko. Skrop wszystko sosem holenderskim lub jogurtowym z musztardą.

Sandwich z jajkiem i szpinakiem

W opiekaczu Breville przygotuj jajko na miękko. W tym samym czasie w tosterze upiecz dwie kromki chleba. Na jednej z nich połóż świeży szpinak, jajko, dodaj trochę soli i pieprzu, a następnie przykryj drugą kromką.

Omlet z warzywami w opiekaczu

Omlet z warzywami w opiekaczu

W opiekaczu Breville przygotuj jajko na miękko. W tym samym czasie w tosterze upiecz dwie kromki chleba. Na jednej z nich połóż świeży szpinak, jajko, dodaj trochę soli i pieprzu, a następnie przykryj drugą kromką.

Francuskie tosty z jajkiem

Francuskie tosty z jajkiem

W misce roztrzep dwa jajka, dodaj odrobinę mleka, cynamonu i wanilii. Mieszanką maczaj kromki chleba, a następnie opiekaj je w opiekaczu Breville do uzyskania złotego koloru. Podawaj z owocami i syropem klonowym.

Tost z jajkiem w środku

Za pomocą małej foremki lub szklanki wytnij otwór w środku kromki chleba. W opiekaczu Breville smaż kromkę, a w otworze wbij jajko. Smaż do momentu, gdy białko stanie się białe, a żółtko pozostanie płynne.

Dzięki sprzętom marki Breville, przygotowanie zdrowych śniadań stało się nie tylko proste, ale także ekspresowe. Te pięć pomysłów to tylko początek - inspiracji jest o wiele więcej! Niech każdy poranek będzie smaczny i pełen energii.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe