Jak najlepiej przechowywać kawę?

Jak najlepiej przechowywać kawę?


Jak przechowywać kawę?

 

Zawsze przechowuj ziarna kawy w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu.

Największymi wrogami ziaren kawy są powietrze, wilgoć, ciepło i światło.

Aby jak najdłużej zachować świeży, palony smak kawy, przechowuj ją w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Ziarna kawy w ładnym pojemniku ustawionym na blacie kuchennym mogą stanowić dekorację, ale unikaj przezroczystych pojemników, które sprawią, że przez światło Twoje ziarna stracą smak.

Przechowuj kawę w ciemnym i chłodnym miejscu. Szafka w pobliżu piekarnika jest często zbyt ciepła, podobnie jak miejsce na blacie kuchennym, na które mogą padać silne promienie słoneczne.

Opakowania, w których kupujemy kawę nie są idealne do długotrwałego przechowywania. Jeśli to możliwe, zainwestuj w szczelnie zamykane pojemniki do przechowywania.

 kawa_w_ziarnach'

Kupuj odpowiednią ilość kawy

Kawa zaczyna tracić świeżość niemal natychmiast po wypaleniu. Staraj się częściej kupować mniejsze partie świeżo palonej kawy – ilość, która wystarczy Ci na jeden lub dwa tygodnie.

Wystawienie na działanie powietrza jest szkodliwe dla ziaren kawy. Jeśli wolisz trzymać kawę w dostępnym i/lub atrakcyjnym pojemniku, dobrym pomysłem może być podzielenie zapasu kawy na kilka mniejszych porcji, a jedną większą, nieużywaną porcję możesz trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jest to szczególnie ważne przy zakupie kawy wstępnie zmielonej, ze względu na zwiększoną ekspozycję na tlen. Jeśli kupujesz całe ziarna, zmiel potrzebną ilość bezpośrednio przed zaparzeniem.

Mrożenie kawy

Świeżość jest kluczowa dla uzyskania wysokiej jakości naparu. Eksperci są zgodni, że kawa powinna być spożywana jak najszybciej po jej wypaleniu, zwłaszcza po otwarciu oryginalnego opakowania.

Chociaż istnieją różne opinie na temat tego, czy kawa powinna być mrożona lub przechowywana w lodówce, głównym problemem jest to, że kawa pochłania wilgoć - oraz zapachy i smaki - z otaczającego ją powietrza.

Większość pojemników do przechowywania w domu nadal przepuszcza niewielkie ilości tlenu. Dlatego też, jeśli przechowujesz kawę w lodówce lub zamrażasz ją, pamiętaj, aby używać naprawdę szczelnego pojemnika.

Jeśli zdecydujesz się zamrozić swoją kawę, szybko wyjmij tyle, ile potrzebujesz na nie więcej niż tydzień, a resztę włóż z powrotem do zamrażarki, zanim na zamrożonej kawie utworzy się jakakolwiek kondensacja.

Pakowanie próżniowe kawy

Istnieje kilka sposobów na przechowywanie ziaren kawy, aby zachować aromat i zachować jej świeżość.  Jednym z nich jest pakowanie próżniowe. Oto jak uszczelnić próżniowo kawę we właściwy sposób.

Ogólnie rzecz biorąc, ziarna kawy się nie psują. Tracą smak, aromat i stają się nieświeże.  Aby zachować wszystkie te trzy cechy, najlepszym sposobem przechowywania ziaren kawy jest pakowanie próżniowe.

Otwieranie i zamykanie próżniowo zamkniętych torebek z kawą powoduje dostęp tlenu za każdym razem, gdy otwierasz torebkę i zwiększa utlenianie.  Dlatego zaleca się zamykanie mniejszych ilości kawy, poporcjowanych wg Twojego zużycia.  Po otwarciu próżniowo zamkniętego opakowania z kawą należy umieścić kawę w hermetycznie zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku w spiżarni o stałej temperaturze.

Jak  zamknąć próżniowo ziarna kawy?

Użyj mniejszych worków próżniowych, jeśli chcesz próżniowo uszczelnić ziarna kawy do użytku domowego.  Za każdym razem, gdy otwierasz i zamykasz worek próżniowy z kawą, pozwalasz, aby powietrze dostało się do środka i wpłynęło na kawę. Dlatego dobrym pomysłem jest uszczelnienie mniejszych ilości ziaren kawy za jednym razem.

Upewnij się, że wybierasz wysokiej jakości worki do pakowania próżniowego – np. marki FoodSaver.  Nie ma sensu przechodzić całego procesu związanego z próżniowym zamykaniem kawy, aby stwierdzić, że worek stracił szczelność i kawa jest zepsuta.

pojemniki_próżniowe

Zamykanie próżniowe w pojemnikach

Pojemnik próżniowy to dobre rozwiązanie, jeśli wolisz uszczelnić swoje ziarna kawy bez użycia plastikowych worków próżniowych.  Pojemniki próżniowe pozwalają przechowywać kawę bez konieczności ponownego uszczelniania próżniowego za każdym razem, gdy sięgasz po kawę. Szczególnie polecamy pojemniki próżniowe FoodSaver, z praktyczną membraną, która w łatwy sposób pozwala stwierdzić czy w pojemniku została wytworzona próżnia.

Wnioski

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, chcesz zachować jej smak i świeżość przez jak najdłuższy czas.  Zamykanie próżniowe ziaren kawy w worku próżniowym jest najlepszym sposobem, aby to zrobić.  Wymieniliśmy różne sposoby na jak najlepsze przechowywanie kawy, byś mógł się cieszyć jej aromatem jak najdłużej, wybierz, który najlepiej Ci pasuje i ciesz się swoim ulubionym napojem.

 

 

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe